Vliegen

Modelvliegen
vliegen_02De Regionale Modelvliegclub Friendship (RMF) heeft een rijke geschiedenis. De club is ontstaan door samengaan van verschillende verenigingen. De Zwolse Luchtvaartclub bestond reeds voor de tweede wereldoorlog. In de zestiger jaren kwamen de Zwolse Luchtverkenners in beeld. Zij gingen samen werken en daaruit ontstond een nieuwe vereniging de Aero Club Salland (ACS). Deze vereniging had een afdeling zweefvliegen en een afdeling modelvliegen. De zwevers vlogen in de gemeente Dalfsen op de Dalmsholte en de modelvliegers vlogen in de gemeente Zwolle. Later zijn de model vliegers samen gegaan met Modelvliegclub Dalfsen en nu zijn ze al meer dan dertig jaar op de locatie aan de Welsummerveldweg te Dalfsen met de naam Regionale Modelvliegclub Friendship. De naam is ontstaan uit ’t feit dat de leden uit de regio komen en vrienden zijn. Daarbij komt dat de Friendship de naam is van de trots van onze toenmalige vliegtuigbouwer Fokker.

Je kunt altijd een kijkje komen nemen. Er zijn altijd wel leden. De leden vliegen met alle typen modelvliegtuigen en modelhelicopters. Voor de beginnende vlieger is er begeleiding mogelijk. Alle modellen zijn radio bestuurd.

vliegen_RMF

Zweefvliegen
Lekker zweven zonder motor. Zo vrij als een vogel genieten van de prachtige natuur van het Sallandse Vechtdal. Soms wel zes uur aaneen. Dit kan bij Aero Club Salland.

DSC00128Dit zweven zonder motor kan alleen als de piloot gebruik maakt van thermiek: warme stijgende lucht. Thermiek ontstaat doordat de zon via het aardoppervlak de lucht plaatselijk sterk verwarmt. Wanneer deze lucht warmer is dan de omgeving, kan ze loskomen en beginnen te stijgen. Zweefvliegers proberen het vliegtuig in de thermiek te houden, zodat het vliegtuig mee omhoog gedrukt wordt. In Nederland worden regelmatig hoogtes van 1500meter en meer gehaald. Een zweefvlieger kan, door van de ene thermiek bel naar de andere te vliegen grote afstanden afleggen.

Voordat een zweefvliegtuig vrij kan vliegen moet het een ‘basishoogte‘ krijgen. Dit kan door je achter een motorvliegtuig te laten opslepen of door je op te laten trekken door een zweefvlieglier. Bij deze lierstart wordt het zweefvliegtuig met een kilometers lange kabel verbonden met de lier. Bij de start trekt de lier zo snel de kabel in , dat het vliegtuig als een vlieger de lucht in gaat. De acceleratie is enorm: van nul tot honderd binnen luttele seconden.

Elke zweefvlucht wordt afgerond met een landing. Meteen na de landing komt er een trekker het vliegtuig terug slepen naar de startplaats.

Fons Zonneveld heeft een mooi artikel geschreven over zweven met ACS. Klik hier om het artikel te lezen.

Lekker ontspannen vliegen kan bij Aero Club Salland!


Praktische zaken

  • Het vliegseizoen is van half april tot half oktober.
  • Er kan elke dag gevlogen worden in het vliegseizoen.
  • Je vliegt mee in een tweezitter.
  • Je kunt een kennismakingsvlucht van 8 tot 15minuten maken.
  • Ook kun je je opgeven voor  een introductiedag; dat is inclusief drie vluchten.
  • De club biedt ook verschillende opleidingen aan die dieper op de materie in gaan.

Reacties zijn gesloten.