Zwolle

Zwolle is een oude Hanzestad in een modern jasje. Wie in het door stadsgrachten omringde centrum van Zwolle rondloopt, waant zich even terug in de Middeleeuwen. Overal vind je historische gevels en eeuwenoude monumenten in karakteristieke straatjes. Zwolle is een stad vol actie en gezelligheid. Het compacte centrum biedt vele leuke winkels, cafés en restaurants. In Waanders In de Broeren en het Het Zwolse Balletjeshuis zijn de Toeristische Informatiepunten gevestigd (voorheen VVV Zwolle). Bij beide punten zijn basisgidsen, plattegronden, stadswandelingen, fietsroutes en (interactieve) speurtochten voor kinderen verkrijgbaar.

Rijke historie
Zwolle, Overijssels hoofdstad, ligt aan het Zwarte Water tussen Vecht en IJssel. In 1040 duikt de naam Suol op, hetgeen watervrije plaats betekent. Suol lag op een belangrijke verkeersknooppunt en groeide snel. In 1230 verwierf de gemeenschap stadsrechten van bisschop Willebrand van Oldenburg.

Huizen en gebouwen
In Zwolle zijn veel oude en monumentale bouwwerken bewaard gebleven. De binnenstad is een beschermd stadsgezicht.

    • Voormalige Gouvernementsgebouw en Provinciehuis Overijssel
    • Stadhuis

Zwolle
Kerken en Kloosters
Dankzij de rijke historie heeft Zwolle een groot aantal religieuze gebouwen in haar gemeente. Ze hebben niet altijd meer een godsdienstige bestemming, maar zijn een bezoek meer dan waard.

  • De Bethlehemskerk uit 1309 is tegenwoordig een sushirestaurant. Ga eens heerlijk Japans eten in deze bijzondere omgeving.
  • De Broerenkerk is omgebouwd tot ‘Waanders In de Broeren’. Waanders In de Broeren is veel meer dan een boekwinkel; een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in de brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling.
  • R.K. Dominicanenklooster en kerk.
  • Grote- of St. Michaëlskerk; één van de pronkstukken van de stad. De huidige grote, driebeukige hallenkerk kwam kort na 1450 gereed.
  • Onze Lieve Vrouwe Basiliek en de Peperbustoren; de stadstoren uit 1463 is tijdens de openstelling van de Basiliek te beklimmen. De toren geeft een weids uitzicht over Zwolle en haar omgeving.

Zwolle met ow mooie grachten,
Met ow wallen en plantsoen,
Met ow zeuvenhonderd jóeren
Bi’j zo frisch nog as een hoen.
En de olde Pèperbusse
Kent ook al zien ni’je tied,
Zien beide wiezers bint verlicht now
Zoo da’j em in de verte ziet.
Och, d’r bint wel grooter plaasen
Maar of die zoo mooi ook bint?
Misschien, Zwolle, veur een vremde
Maar niet veur ow eigen kind.


Cultuur
De stad heeft een groot aanbod van theater, beeldende kunst, film en literatuur. Breng eens een bezoek aan één van de musea, het poppodium Hedon of het filmhuis.

zwolle, cultureel

  • Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die door voormalig Boymans directeur Dirk Hannema bijeen werd gebracht en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.
  • De Ontdekhoek is een grote werkplaats voor meisjes en jongens van 4 tot 14 jaar waar je proefjes mag doen.
  • De Sassenpoort is het meest markante gebouw van Zwolle en staat in de top 100 van de Nederlandse UNESCO monumentenlijst.

Parken en tuinen
Er zijn vele parken in de groene stad Zwolle. Hier een paar pareltjes die een bezoekje waard zijn:

  • Park Eekhout ligt vlak buiten het oude centrum, aan de andere kant van de stadsgracht.
  • Park Het Engelse Werk ligt aan de rand van de Hanzestad Zwolle en dankt zijn naam aan de Engelse landschapstijl.
  • Stadspark Potgietersingel is aangelegd in het begin van de negentiende eeuw op voormalige vestingwerken.
  • Beeldenpark Landgoed Anningahof, net buiten Zwolle aan de N340 (Hessenweg) naar Ommen.

zwolle, gevels

Stadswandelingen
Vergeet tijdens een stadswandeling niet de indrukwekkende gevelstenen te bekijken. Bijvoorbeeld de schilderachtige Thorbeckegracht met fraaie vaak rijk versierde gevels. De gevelstenen duiden het bedrijf aan dat in het huis werd uitgeoefend, of het familiewapen. Soms zijn deze ornamenten pas te begrijpen na bestudering van de plaatselijke historie. De gaper in de Diezerstraat duidt op het apothekersberoep, terwijl dat van de pauw in dezelfde straat de herinnering bewaart aan een herberg van die naam. Neem dus eens ruim de tijd om met gids of koopman door de stad te wandelen.

  • Langs de monumenten van de Hanzestad o.l.v. VVV-gids
  • Rondleidingen in Oude Raadhuis, Grote Kerk, Sassenpoort, OLV-basiliek of Statenzaal
  • Theatrale Wandeling
  • Met de Hanzekoopman op stap door de Zwolse Gouden Eeuw.  Ontmoet de Middeleeuwse poortwachter, troubadour en rijke dame

Reacties zijn gesloten.